Det är många som verkar oroa sig över ungdomar på nätet. Själv är jag allt mer oroad över vuxna och lite äldre på nätet. När det sprids hat, artiklar utan ett uns av källkritik eller plumpa omdömen om andra människor, deras utseende eller företeelser i största allmänhet så är det inga ungdomar som sitter bakom tangenterna.

Jag ska ta ett litet, litet exempel från min egen sida på Facebook. Jag lagar mycket mat och lägger upp bilder på det. Låt gå för att jag är lite speciell i mitt val av kost, men man kan alltid lita på att det är någon som kommenterar att det inte ser gott ut, att det ser äckligt ut, att man inte skulle äta det. Mönstret är att de som skriver inte är några ungdomar, utan högst rimliga, vuxna människor som aldrig skulle drömma om att säga så till någon i verkligheten – men som inte kan hantera hyfs på nätet. 

Nu bryr jag ju mig inte så där förskräckligt om någon sur kommentar här och där, men det ett talande exempel. Det jag däremot har är en kanske lite galen idé. Istället för att vi vuxna pratar med unga om hur de beter sig på nätet, vad sägs om att ni går till dem och låt er istället. Min erfarenhet är nämligen att ungdomar är väldigt mycket bättre än sitt rykte, och att vuxna tyvärr ofta är motsatsen.