Jag tycker att det är rimligt att man som Linköpingsbo kan vända sig till mig för att få svar på sina frågor. Om hur vi använder pengar, hur vi prioriterar och hur saker går till. I nästan alla områden så kan jag också leva upp till det, även om det kanske ibland krävs lite grävarbete.

I en fråga har jag däremot under alla år kört spaden i sten, nämligen de ekonomiska relationerna mellan kommunen, kommunens bolag och den lokala hockeyklubben. Man får lätt intrycket av att ingen riktigt vill veta – eller vill att alla ska få veta. 

I somras avslöjades en pikant historia där kommunen genom en överekommelse med LHC i praktiken köpte en konstgräsplan som man redan ägde. En mindre känd del av samma uppgörelse var att Visit Linköping & Co skulle ta över tio av logerna i SAAB Arena under större evenemang som inte är hockey. För det skulle man betala 500 tkr om året, vilket man sedan skulle få igen på att hyra ut dem till besökare. Bra att ha när Elton John är i stan, argumenterades det på fullt allvar.

Jag ifrågasatte avtalet då och nu vet vi hur det gick, även om det nog var ett misstag att jag upptäckte det. Logerna gick inte att hyra ut, vilket väl torde ha varit rätt givet från början eftersom de – vad jag förstår – ligger bakom scenen. Ja, du läste rätt. Bakom scenen. Därför behövde Visit Linköping & Co en extra halv miljon av ägaren i sitt avtal framöver.

Jag har förståelse för att det finns de som älskar både hockey och LHC. Jag har inte bitits av samma intresse. Oavsett vilket hoppas jag att vi mitt i slutspelsfebern ändå kan vara överens om att skattemedel ska hanteras tydligt, öppet och ärligt. Politiker och Linköpingsbor ska kunna fråga och få svar. Det är ju först när vi faktiskt får veta belopp och avtal som vi kan ha ett vuxet samtal och väga nyttan mot kostnaden. I dag har åtminstone jag ingen aning, trots att jag sitter i styrelsen för både kommunen och kommunkoncernen.

Jag lämnar därför i dag in en interpellation till kommunfullmäktige för att få svar på frågan som jag nu sökt svar på sedan 2011 och som jag känner ett ansvar för att kunna besvara gentemot Linköpingsborna: Vad kostar det?

Interpellationen som pdf-fil