I somras avslöjades det att Linköpings kommun betalade 5,2 miljoner kronor för att köpa en konstgräsplan som man redan ägde. Det var del av en överenskommelse för att hjälpa hockeyklubben med sin ekonomi. En mindre känd del är en tillkommande årlig överföring av 500 000 kronor för någonting som nu visar sig vara värdelöst för kommunen.

Publicerad i Corren 2017-04-12

Som kommunpolitiker så tycker jag att det är rimligt att man som Linköpingsbo kan vända sig till mig för att få svar på sina frågor. Om hur vi använder pengar, hur vi prioriterar och hur saker går till. Inom nästan alla områden så kan jag leva upp till det, även om det ibland krävs lite grävande. I en fråga har jag däremot kört spaden i sten, nämligen de ekonomiska relationerna mellan kommunen, kommunens bolag och LHC.

Förra våren slöts en överenskommelse som hjälpte klubben med ekonomin. Det gällde då köp av en konstgräsplan som kommunen i praktiken redan ägde. Att köpa planen var i sig inte en dålig idé, men argumenten som anfördes var närmast bedrägliga och värderingen kan på goda grunder ifrågasättas.

En mindre känd del av överenskommelsen är att det kommunala bolaget Visit Linköping & Co ska ta över tio loger i Saab Arena men bara under tider då det inte är hockey. För det ska man betala en halv miljon om året. Tanken är sedan att få igen det genom att hyra ut logerna under konserter och evenemang. Bra att ha när Elton John är i stan, argumenterades det på fullt allvar.

I dag vet vi hur det gick. Logerna går inte att hyra ut, vilket väl torde ha varit rätt givet från början eftersom de ligger bakom (!) scen. Något avtal finns vad jag förstår inte heller, men Visit Linköping & Co anmäler att de behöver en halv miljon extra från kommunen för att kunna reda ut det som beslutats över deras huvud.

Jag har förståelse för att det finns många Linköpingsbor som älskar hockey och jag erkänner att jag inte har bitits av samma intresse. Men det här handlar inte om hockey, utan om att vi måste leva upp till principer om offentlighet och demokratiska beslutsfattande. Vi kan inte fortsätta som vi gjort. Politiker, Linköpingsbor och kommunens andra idrottsklubbar ska kunna fråga och få svar. Här tycker jag att Alliansen har brustit tidigare och här tycker jag att Koalitionen brister nu. De enda som ju egentligen inte kan kritiseras är LHC.

Förhoppningsvis är vi nu på väg mot klarhet och sex år av kamp på väg mot resultat. I höstas fick jag igenom ett beslut om att en samlad ekonomisk redovisning ska presenteras. Inför nästa fullmäktigemöte så hoppas jag få svar om de tio logerna. Det är först när vi faktiskt får veta belopp och avtal som vi kan ha ett vuxet samtal och väga nyttan i relation till kostnaden. Varken kommunen eller LHC har råd att förknippas med tveksamma affärer.

Christian Gustavsson (M)
Kommunalråd i opposition