I en insändare oroas Daniel Andersson (L) i onödan över att Sverigedemokraterna ska ges inflytande i Linköping genom mitt partis försorg. Moderaterna har varit tydliga med att vi inte vill bilda regering eller förhandla budget med Sverigedemokraterna. Samma besked gäller också lokalt.

Publicerad i Corren 2017-02-21

Även om mitt intresse för att förhandla med Sverigedemokraterna saknas så kommer jag inte medverka till att Moderaterna eller de partier vi samarbetar med håller tillbaka sina förslag för att de riskerar att gå igenom. Lika lite tänker jag vara ohyfsad mot andra partiers företrädare eller avstå från att ta deras förslag på allvar. Liksom Liberalernas partiledare så tycker jag att Sverigedemokraterna ska vara en del av de överläggningar som sker.

Sverige och Linköping behöver mer politik från Moderaterna och Alliansen. Därför är jag glad över att Alliansen bara under de senaste veckorna har stoppat kvotering i bolagsstyrelser, satt ned foten i frågan om vinster i välfärden, lagt gemensamma förslag om att reformera Arbetsförmedlingen och på allvar tagit tag i frågan om att förbjuda barnäktenskap. Jag vet att både du och jag skulle vilja att Alliansen gjorde verklighet av en ny bostadspolitik i Sverige. Allt det här har majoritet i riksdagen och därför ska vi som partier inte avstå från att lägga våra förslag. Det vore att svika våra väljare. Vi må inte alltid gilla hur väljarna röstar, men det är deras sak att avgöra styrkeförhållandena i svensk politik.

För mig är det enkelt. Jag vill se mer av Alliansen. Det är också utgångspunkten för hur vi moderater vill styra Linköping efter nästa val. Tillsammans skulle vi göra ett bra jobb. Och det tål att påminnas om att det inte är Moderaterna som agerat på ett sätt som hotar ett framtida Alliansstyre i Linköping, utan Liberalerna som är de som gjort sig till ett stödparti för Socialdemokraternas och Miljöpartiets röda politik i kommunen.